Ben Admiraal logo

Ikigai, werken vanuit flow

Ikigai, werken vanuit flow

Reizend door Japan, geniet ik volop van de cultuur. Wat zijn ze hier vriendelijk, geduldig en netjes. Nergens ligt afval, terwijl je nauwelijks prullenbakken tegenkomt. Ze nemen netjes hun afval mee naar huis.

S ’avonds op mijn hotelkamer verdiep ik mij meer in de Japanse cultuur en kom ik het woord Ikigai tegen. Dat staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en waard is om voor te leven. Het is het Japanse geheim voor een lang gelukkig leven.

Het is je passie waarin vier elementen samenkomen: Hetgeen waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald wilt worden en waar je goed in bent. Daar waar deze vier elementen samenkomen heb je je Ikigai gevonden.

Ikigai wordt gemodelleerd adhv vier cirkels, zie afbeelding hieronder. Een mooie visualisatie, omdat het zo goed weergeeft waar het om gaat in het leven. Het model sluit ook naadloos aan op mijn visie op ondernemerschap. Want als je als ondernemer je ikigai kunt vinden, dan zal het ondernemen leuker, zinvoller en met minder moeite gaan.

Wat mij in het model aanspreekt is dat er een cirkel is ‘waar je betaald voor kunt worden’, want ondernemen gaat ook over geld verdienen. Zonder geld verdienen is je ikigai niet duurzaam. Geld is nodig om te leven, om de continuïteit van je onderneming te waarborgen. Alleen je passie volgen en doen wat je leuk vind is niet voldoende.

De overlap van wat je graag doet, goed kan, voor betaald wordt en de wereld nodig heeft. Dat is jouw Ikigai. That’s where the magic happens.

Je ikigai vinden is een blijvend proces. Zo moest ik mijn ikigai na de verkoop van Yalp weer opnieuw vinden. Door het schrijven van mijn boek over ondernemerschap viel het kwartje. Ondernemerschap dat is wat ik zo leuk vind en goed kan. Dat wil ik blijven doen.

Andere ondernemers helpen hun ikigai te vinden en te helpen hoe ze vanuit ikigai kunnen ondernemen. Daar word ik blij van en de ondernemers die ik begeleid of waarvoor ik spreek ook. Ze worden blij, omdat ze meer geluk en succes ervaren, maar ook een diepere ervaring van zingeving en betekenisvol zijn.

Daar is behoefte aan. Mijn klanten willen er graag voor betalen. Voilà, mijn ikigai!

Ken jij iemand die hier ook wat aan heeft? Deel het!

Bekijk ook

Column in TwenteVisie: Werkgeluk

“Avontuur en werkplezier vinden hun kracht in een heldere structuur en een duidelijk doel,” sprak de internationaal bekende managementgoeroe Warren Buffett, een wijsheid die ons

Meer lezen

Ikigai, werken vanuit flow

Reizend door Japan, geniet ik volop van de cultuur. Wat zijn ze hier vriendelijk, geduldig en netjes. Nergens ligt afval, terwijl je nauwelijks prullenbakken tegenkomt.

Meer lezen