Ben Admiraal logo

Topondernemer Ben Admiraal uit Goor weet hoe je werknemers motiveert: ‘Met z’n allen naar Ibiza toen onze doelen werden bereikt’

Topondernemer Ben Admiraal uit Goor weet hoe je werknemers motiveert: ‘Met z’n allen naar Ibiza toen onze doelen werden bereikt’

Jantien Bussink, dagblad Tubantia 20-10-22

GOOR – De boeklancering is alweer ruim een maand geleden, maar Ben Admiraal (57) uit Goor geniet nog steeds na. „Toen ik voorafgaand aan de presentatie al die stoeltjes zag staan, dacht ik wel even: waar ben ik nu weer aan begonnen? Maar momenten moet je vieren, dat zit sterk in me. En hier ben ik gewoon heel trots op.”

Inmiddels is ruim de helft van de eerste druk (570 stuks) verkocht van Ondernemen is puur geluk – Als je het met plezier doet. Het boek dat Admiraal schreef over zijn eigen ervaringen als ondernemer en directeur/eigenaar van Yalp. Dat bouwde hij uit van een bedrijf met vier werknemers tot een internationale speler op de speeltoestellenmarkt.

Toch was het een goede beslissing, vindt Admiraal achteraf. „Het is zoals Loesje ooit schreef op een van haar posters: ‘Als je loslaat krijg je twee handen vrij’. Ik liep de marathon. Leerde golfen. Deed wat projecten bij de lokale tennisvereniging. En toen kwam het idee, een sterk verlangen: ik wil een boek schrijven over mijn ervaringen als ondernemer. Best een uitdagend idee, want ik ben hartstikke dyslectisch…”

In 2019 verkocht Admiraal Yalp aan het Finse Lappsett, om een nieuwe droom na te jagen. „Welke dat was, dat wist ik op dat moment eigenlijk nog helemaal niet. Maar ik wist wel, dat als ik iets nieuws wilde gaan doen, ik mijn hoofd leeg moest maken. En dat heeft me doen besluiten afstand te doen van Yalp. Een ingrijpend besluit, waar ik een half jaar slapeloze nachten van heb gehad.

Mensen zeiden tegen me: ‘Wat moet jij nou in speeltoe­stel­len?’

Waar werk jij over tien jaar?

Het verhaal van Admiraal begint ruim twintig jaar terug in 1999. „We waren op vakantie toen mijn vrouw de vraag stelde: ‘Hoe ziet jouw toekomst eruit? Werk je over tien jaar nog steeds waar je werkt?’ Ik was op dat moment tien jaar in dienst bij Aqua+ sprinklerinstallaties in Goor en heb er een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Maar ik kon haar ook gelijk antwoord geven. En dat luidde ‘nee’.”

Na de vakantie zegde Admiraal zijn baan op. „Geen moment over getwijfeld. Ik wilde voor mezelf beginnen, een eigen onderneming. Interesse in bedrijven had ik altijd al. Maar ondernemen in wat? Ik had totaal geen idee.”

Zes maanden

Admiraal liet zich adviseren over bedrijven waar hij zich misschien kon inkopen. En zo kwam Lappset NL (Admiraal veranderde die naam in Yalp, het omgekeerde van play) in beeld. „Ik ging ’s ochtends kijken en diezelfde middag ging er nog een fax uit met de boodschap dat ik een optie wilde. Ik ging op gesprek met de eigenaar en het klikte. Op 1 februari 2000 werden de aandelen aan mij overgedragen. Zes maanden na die bewuste vakantie. Goedkoop was het niet, ik heb het startkapitaal in zijn geheel moeten lenen. Mensen zeiden tegen me: ‘Wat moet jij nu in de speeltoestellen?’ Maar daar heb ik geen nacht van wakker gelegen.”

Die eerste periode was er een van handen uit de mouwen. „Ik kwam uit een functie waarin alles voor me werd geregeld. Maar nu had ik een bedrijf met een verkoper en drie monteurs. En moest ik zelf op de heftruck om pakketten van de vrachtwagen te lossen. Of stond ik brochures te sorteren en deed ik tussendoor de verkoop als de telefoon rinkelde. Ik deed het met liefde.”

Absoluut hufterproof

Yalp maakte groei door, en na een jaar of zeven kwam het pionieren: zelf producten ontwikkelen, gebruikmakend van digitale technologie. Hartstikke nieuw. „Ik wilde het gamen naar buiten brengen, zodat ze weer in beweging komen. Het resulteerde in de digitale voetbalmuur. In Twente bedacht en gemaakt. Er zitten meerdere computers in en is absoluut hufterproof. We gingen er mee naar het buitenland. Het enthousiasme was groot. De muur staat nu over de hele wereld.”

Ondernemen valt of staat met de mensen die een ondernemer om zich heen verzamelt; daar is Admiraal van overtuigd. „Ik had allemaal mensen in mijn team die zin hadden in pionieren, die met mij die avontuurlijke, ondernemende reis aandurfden. Niet alles gaat altijd even goed. Je leert dat het een proces is. Dat je plannen soms moet bijstellen. De eerste schets voor de dj-tafel, bijvoorbeeld, was een bankje. Je ontwerpt, ontwikkelt, test en stelt gaandeweg bij.”

Het is zoals Loesje ooit schreef op een van haar posters: ‘Als je loslaat krijg je twee handen vrij’

Een reis om nooit meer te vergeten

Ook het vieren van successen hoort daar zeker bij. Met een doel en een beloning in het vooruitzicht is de motivatie om er iets goeds van te maken groter. Daar heeft Admiraal nog wel een leuke anekdote over. „We hadden onszelf een doel gesteld, maar het leek erop dat we dat niet zouden halen. Bij wijze van grapje werd tijdens de borrel door een van de collega’s een idee geopperd: we zetten alles op alles. En als we het halen gaan we als beloning met z’n allen naar Ibiza. En ik dacht: waarom niet?”

Het resultaat laat zich raden: de koffers konden worden gepakt. „Het was een reis om nooit te vergeten. De personeelsvereniging van Yalp had voor iedereen handdoeken laten drukken met daarop 2,6 procent, want we hadden onze target met 102,6 procent gehaald. Ik gebruik hem nog.”

Lievelingsspelletje

En nu ligt er dus een boek. Opgeschreven alsof ondernemen een voetbalwedstrijd is. Want: „voetbal is toch wel mijn lievelingsspelletje.” Lessen die Admiraal zijn lezer voorhoudt, zijn bijvoorbeeld die van het doorzetten tot je doel is bereikt. Voetbalwedstrijden worden immers ook wel in de laatste minuut gewonnen. En zorg voor succes, maak kleine resultaten zichtbaar. Juich: vier alle mijlpalen, dat zorgt voor een positieve teamspirit.”

En dat is niet alles. Het boek is ook een nieuw bedrijf geworden: Ik Ben Admiraal, waarbinnen Admiraal zich opwerpt als spreker, coach en trainer. Om ondernemers met meer plezier te laten ondernemen en tegelijkertijd succesvol te zijn. „Want dat is het allerbelangrijkste”, herhaalt hij nog maar eens een keer. „Niet vergeten plezier te houden in wat je doet. Dan komt het met je bedrijf ook wel goed.”

Ken jij iemand die hier ook wat aan heeft? Deel het!

Bekijk ook

Column in TwenteVisie: Werkgeluk

“Avontuur en werkplezier vinden hun kracht in een heldere structuur en een duidelijk doel,” sprak de internationaal bekende managementgoeroe Warren Buffett, een wijsheid die ons

Meer lezen

Ikigai, werken vanuit flow

Reizend door Japan, geniet ik volop van de cultuur. Wat zijn ze hier vriendelijk, geduldig en netjes. Nergens ligt afval, terwijl je nauwelijks prullenbakken tegenkomt.

Meer lezen